Friday, August 1st, 2008

Larenkamp

2

Assignment: studie hergebruik cultureel centrum Larenkamp, Rotterdam

Year: 2008

Client: OBR Rotterdam

Het wijkcentrum de Larenkamp ligt op een centrale locatie aan de Slinge, in de naoorlogse wijk Zuidwijk in Rotterdam. Het huidige gebouw is te groot voor het toekomstige programma, oogt gedateerd en is teveel naar binnen gekeerd. Bovendien is de beheersflexibiliteit beperkt door de gezamenlijke entree. De Morgensterkerk en het Slingeplein, gelegen tegenover het wijkcentrum waren nadrukkelijk deel van de opgave.

Drie alternatieven zijn onderzocht. De eerst variant betrof een ingrijpende renovatie met een nieuwe gevel en een interne lichtstraat, waarbij een verbinding gelegd werd met het Slingeplein. De tweede optie bestond uit gedeeltelijke sloop met het aanbouwen van een lange gaanderij, waardoor meerdere entrees ontstaan en een nieuw plein. Op het Slingeplein zou een meer parkachtig landschap kunnen ontstaan. De laatst optie is sloop nieuwbouw, waarbij een hoftypologie meerdere tuinen creƫert die het nieuwe groene hart van Zuidwijk kan gaan vormen.

Posted in