Thursday, December 15th, 2011

Spilpark Mimosaplein – Eindhoven

Assignment: ontwerpstudie voor een scholencluster Mimosaplein, Eindhoven
With: Stichting Mevrouw Meijer
Year: 2011
Client: Gemeente Eindhoven
status: afgerond

In dit onderzoek zijn de ruimtelijke mogelijkheden bestudeerd voor de transformatie van een bestaand scholencluster tot SPILcentrum in de na-oorlogse wijk Nieuwe Erven te Eindhoven. Uitgangspunt voor twee door SUBoffice ontwikkelde scenario’s is het opladen van de in de wijk aanwezige parochiegedachte, waarbij het SPILconcept als nieuw hart van de wijk kan gaan functioneren. De studie start met een vergelijking van een aantal verschillende parochiekavels. Deze bevindingen zijn gehanteerd als startpunt voor twee ontwerpvarianten: een renovatievariant, waarbij de buitenruimte werkt als een erf, en een nieuwbouwvariant, waarvoor we het SPILhuis ontwikkelden. Dit is een kleine school met een grote entreehal en een flexibel te gebruiken speelzolder. Alle lokalen hebben een eigen buitenruimte aan de tuin of aan een breed terras. Hierdoor krijgt het SPILhuis zijn karakteristieke getrapte vorm. Nadrukkelijk is ook het beheer van de buitenruimte onderdeel van de plannen, om zo de aanwezige bereidheid en energie van de huurders optimaal te benutten en hen te motiveren een actieve houding te nemen. Op deze manier ontstaat een rijke schakering aan buitenruimtes, varierend van dahliatuin tot natuurspeelplaats. Bovendien zal via het gebruik van elkaars buitenruimte en gebouwen de synergie tussen de gebruikers langzaam kunnen groeien.

Posted in ,