Wednesday, October 17th, 2012

PO Borneo eiland

project: Twee woonhuizen op Borneo eiland, Amsterdam

client: privaat

Voor:  Rapp & Rapp architecten

year: 2001

publicatie: Archis 2001/2 p.43 ev.

Eireen Schreurs was projectleider voor het vrijstaande rijtjeshuis (t/m DO) en het H-huis (t/m oplevering) bij het bureau Rapp en Rapp architecten.

Beide huizen maken onderdeel uit van de kavels op Borneo die door de gemeente Amsterdam werden uitgegeven aan particulieren. De verzelfstandiging van de bouwmassa en de gevel is het ontwerp thema voor beide woonhuizen. Dit is vertaald in een verregaande verzelfstandiging ten opzichte van de buurkavels (losstaand rijtjeshuis) en door de introductie van een sterke vorm en een symmetrische gevel (H-huis).

Het H-huis is tweemaal in de lengte doorsneden met een binnenstraat die door het midden van het pand loopt. De onderste binnenstraat eindigt in een trap naar het water, de bovenste straat vormt een langgerekt dakterras. De materialisering, onder meer met Belgische hardsteen, verwijst naar de vertrouwde elementen van een Amsterdams grachtenpand.

Het vrijstaand rijtjeshuis stapelt een vijf meter hoog houten atelier op een bescheiden woonhuis. Het woonhuis ligt op de begane grond en souterrain en richt zich naar buiten, met een glazen gevel rondom. Het atelier is introvert en wordt slechts verlicht met een groot dakraam. De houten panelen van de atelier gevel zijn te openen, waardoor kunstwerken naar binnen kunnen worden gehesen.

Posted in