Thursday, October 4th, 2012

woning zeerijp

assignment: Woning te Zeerijp
year: 2012
client: P. Stevens

Deze woning ligt op een prachtige locatie in het dorp Zeerijp in noordoost Groningen. De randvoorwaarden van dit project bestonden uit een uiterst beperkt bouwbudget en strikte gemeentelijke eisen, waardoor de bouwvorm en materialisatie al op voorhand vastlag. De opdrachtgeefster wilde zoveel mogelijk functies op de begane grond, een apart toegankelijk kantoortje en maximaal zicht op de grote tuin. Twee opties zijn voorgesteld die beiden met een extra ingreep een specifieke kwaliteit aan het project toevoegen.

Optie Schoorsteen gaat uit van de klassieke noord Groningse boerderijtypologie: een centrale hal met aan weerszijde voorkamers, en aan de achterkant een dubbelhoog en dubbelbreed achterhuis met panoramisch uitzicht over de tuin. Een grote schoorsteen brengt huiselijkheid en een eigen identiteit.

Bij optie Veranda, de uiteindelijk gerealiseerde versie, is over de gehele lengte van het huis een brede veranda gelegd die als overgangszone dient tussen huis en tuin. De dubbelhoge keuken en de woonkamer liggen aan de veranda, de slaap en kantoorfuncties krijgen door hun ligging onder het schuine dak en daklichten een intiemer karakter.

Posted in ,